Alfa Liponsyra, jo man tackar!

Antioxidanten Alpha Lipoic Acid (ALA) som den heter på engelska ska vi kika lite närmare på idag. Också i det här fallet ligger mina tankar kring ALAs eventuella positiva egenskaper helt klart åt det mer hypotetiska hållet, men jag känner ändå att den är  värd att diskutera som ett tänkbart tillskott i den dagliga kampen mot järn-helvet-et!

..Och varför tycker jag så? Jo, this is why:
ALA possesses excellent iron chelating properties that may be exploited in a clinical setting for organ preservation, as well as exhibiting a good safety profile and low cost for the national health system.

Detta är saxat ur studiens abstrakt…en studie som visserligen inte är optimalt designad/genomförd, men som åtminstone ger oss med hepcidin-brist en viss hypotetisk chans att inte bara få i oss en gammal betrodd antioxidant utan en som kanske faktiskt är specialiserad på att driva ut järn! Lite som en exorcist alltså. Att den positivt påverkar glutation är heller inte fel. Därtill vet vi sedan gammalt att ALA hjälper till vid diabetes, något som vi med hemokromatos lättare drabbas av.

ALA går att köpa lite överallt i hälsokosten och borde inte kosta mer än ett par hundra i månaden. Dagsdos, typ av ALA och administration är detaljer för ett senare inlägg.

Studie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6387298/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *