Genistein – Isoflavonen vi kanske behöver

Som troligtvis framgått sedan en tid tillbaka är jag överlag positiv till förtäring av ekologiskt kött och ett minimalt intag av i princip allt annat. Visst kan man rangordna lämpligheten hos “allt annat” där så klart en kex-choklad är värre att få i sig än några blad romansallad – men överlag är, enligt mina högst icke-medicinska och privata efterforskningar, kött av god kvalité i sig en “balanserad diet” och i princip det enda vi människor bör förtära. Undantagen kan te.x. utgöras av specifika molekyler, utvunna från både animalier och ur växtriket, vars mekanistiska verkan i kroppen har en mätbar positiv effekt utan allt för stora negativa konsekvenser.

Här kommer genistein in i bilden. Denna isoflavon besitter “kanske” egenskaper som påverkar vår underproduktion av hepcidin positivt. Följande studie ger ett skapligt stöd åt påstående:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23703590

Jag kan inte uttala mig om vilken dagsdos som behövs av genistein och om effekten hos hemokromatosare kan uppstå i verkligheten, ej heller om detta fytoöstrogen t.ex. kan ställa till med oreda i det endokrina systemet, men på pappret ser det inte alls omöjligt ut att hepcidinet får sig en boost.

2 Kommentarer

  • Bläddrade igenom denna lite snabbt (1 minut) http://www.bloodjournal.org/content/bloodjournal/116/3/317.full.pdf?sso-checked=true

    Tror jag snubblade över lite stöd för din kött-teori:

    “These results demonstrate that nonheme iron absorption is
    markedly increased by phlebotomy that results in SF of approximately 20 g/L and could lead to unnecessary induction and
    maintenance phlebotomy. The absorption of heme iron is relatively
    high but stable, regardless of the magnitude of iron stores”

    • Se där ja, man tackar 🙂
      Makes sense. Ju mer åderlåtning desto starkare signaler att ta upp (icke-hem) järn. Detta är också intressant:

      Transferrin saturation, often elevated in hemochromatosis, usually decreases much less rapidly in response to phlebotomy therapy than the SF level. Transferrin saturation may remain increased when body iron stores and SF values are subnormal; phlebotomy that reduces transferrin saturation to low normal values may result in iron deficiency. Thus, we recommend that SF, not transferrin saturation, be usedas the indicator for cessation of phlebotomy therapy.

      Köttdieten är överlägsen allt annat jag gått igenom…och tro mig, jag skulle börja äta kottar och svepa björksaft i morgon om det var “the way to go”. Har liksom ingen hund begrav i detta…men “tyvärr” är det animaliska köket det enda köket, med eller utan hemokromatos. Vad jag föreslår för oss med “keltiska sjukan” är att helt enkelt tillföra ett knippe väl framskakade kosttillskott som hjälper oss >blockera mera< utan att för den sakens skull åka på bieffekterna som Big Pharmas värdelösa utbud innebär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *