Kan vi få ut järn genom svetten?

Tänk så praktiskt det vore om den dagliga träningen inte bara förbränner fett, bygger muskler och verkar hormonellt fördelaktigt utan också kan hjälpa till att reducera järnet hos oss järngödda! Men kan det verkligen vara så här?

Well, det finns massor av felaktiga, eller snarare icke-signifikanta korrelationer, som media (TV, radio, Youtube m.fl.) gladeligen förstorar upp i kampen om lösnummerförsäljning, klicks and so on..så vi som vill optimera våra liv utifrån hälsomässigt leverne bör så ofta vi orkar kritiskt granska, vrida och vända, sära på och genomskåda, innan vi formar slutsatser.

Hur ligger det då till i fallet järn och svett?
Svaret är att genom svetten utsöndras bl.a. järn, “Estimated whole body iron loss was significantly greater during exercise” (pubmed-studie 8775154). Just denna studie mätte järnutsöndringen i svett från armhålan hos atleter placerade i “varma miljöer” (25-40C).

Kan svettande under träning spela en signifikant roll för oss med för mycket järn i kroppen? Efter att mer noga studerat litteraturen är min magkänsla tyvärr samstämmig med följande bokstäver: T-v-e-k-s-a-m-t. Det som kommer ut under ett intensivt pass på någon timme verkar max utgöra några få procent av rekommenderat dagligt intag (RDI) för järn (pubmed-studie: 12500986).

Summering: Träna för böveln på, dagligen! De positiva effekterna går inte att ta miste på, men just gällande svett och järn så finns det inga solklara bevis för att vi med hemokromatos, genom rejäla svettningar, blir av med speciellt mycket järn, tyvärr. Kanske betydligt mer i så fall med hjälp av infraröd sauna eller bastu, men det tar vi i ett annat inlägg 😉

En kommentar nedan:

  • Nja, någon på blodcentrslen nämnde för mig att intensivt löpande kan reducera järnnivåerns i blodet. Man ”trampar sönder” blodkroppar. Låter skumt, men jag har ialla fall hört det från två håll. Så kanske inte svettningen har npgot med saken att göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *