Milk Thistle & C282Y

På många “alternativa” hemsidor som skriver om hemokromatos rekommenderas ofta intag av Milk Thistle (mariatistel) då dess extrakt betraktas rikt på biotillgängliga flavonoligans som bl.a. sägs främja primärt levern..spontant låter det därför rimligt att en hel del hemokromatos-patienter borde titta närmare på välgjorda preparat med milk thistle då just levern inte sällan presterar sämre hos patienter med hemokromatos (vilket är alarmerande då det i levern produceras hepcidin – väldigt viktigt för en normal järnbalans)…men..allt som glimmar behöver inte vara guld!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2231430/

Studien är i princip obefintlig med tanke på att den endast innehåller en deltagare. Därtill är det allt annat än bevisat hur pass mycket bättre patienten blev av att sluta använda preparatet…men artikelförfattarens slutsats är ändå intressant och bör finnas med i bakhuvudet om man överväger att tillföra mariatistel i hopp om att reparera sin tilltygade lever.

“Patients with C282Y homozygous hemochromatosis should be cautious about ingesting milk thistle in order to improve liver function, as it might have entirely the opposite effect.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *