Östrogen-relaterad Y-receptor

När man sitter på sin kammare och suckar över att vara en ofrivillig järnjunkie vars kropp hamstrar mer järn än Colombia producerar kola, så känns det rätt skönt att surfa runt och leta iron overload studier, för mycket ligger i pipelinen och om inget drastiskt sker i världsekonomin den närmsta tiden, får vi nog se både en och två nya  behandlingsformer i takt med att förståelsen för hemokromatos ökar.

Följande studie:
http://www.nature.com/nm/journal/v20/n4/full/nm.3483.html
Kommer fram till att “Hepatic ERRγ expression was induced by S. typhimurium–stimulated interleukin-6 signaling, resulting in an induction of hepcidin and eventual hypoferremia in mice. Conversely, ablation of ERRγ mRNA expression in liver attenuated the S. typhimurium–mediated induction of hepcidin and normalized the hypoferremia caused by S. typhimurium infection”.

Vad jag som glad amatör får ut av den kryptiska tungvrickarmening ovan är att salmonella (blä) infektion leder till stimulering av hepcidin. Som vi vet sedan tidigare är hepcidin lite av en nyckelspelare i sammanhanget och konklusionen stärker misstankarna om att hemokromatos effektivt kan behandlas genom att återfå normaliserat hepcidin i cirkulation, te.x. som läkemedel (vilket rapporterats om tidigare – minihepcidin).

2 Kommentarer

 • Hejsan! Hittade nyss din webbsite.
  Det var en intressant blogg att läsa och även lite kul att se att vi började tappa blod nästan samtidigt. Själv känner jag att det går lite segt att få ner ferritinet men nu är man snart halvvägs iaf.
  Har du känt av symptom/besvär av själva Hemakromatosen före och under behandlingen?

  • Hej & tack 🙂
   Vad startade du på för ferritin-värde och hur ser det ut för övrigt i blodet/kroppen ditt/din?
   Jag verkar ha minskat i spannet 50-75 punkter per tappning och är nu efter några månader faktiskt temporärt svältfödd på just ferritin – dvs inget mer tappande för mig på ett bra tag.
   Besvär och besvär..svårt att kunna säga exakt men jag tror definitivt HFE-mutationen kan ligga bakom flertalet besvär jag upplevt genom åren och troligtvis vissa nya som önskar få knacka på dörren framgent…men jag är icke bitter, har massa intressanta counter-attacks på G 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *