10 Kommentarer

 • Gomorron! Har en upptäckt hemokromatos, blodtappningar 8 i det här skedet, undrar bara vilka vitaminer jag kan ta, vi har nedsatt immunförsvar, brukar få långtidsförkylningar. Tacksam för svar!

  • Hej!
   Vänligen notera att jag responderar som bloggare helt befriad från akademisk kompetens 🙂
   Det är komplicerat att ge specifika svar även om massvis med bakgrundsinfo finns, i det här fallet är min insikt i din hälsostatus och historia mindre än minimal så jag kan endast mycket subtilt, “på-en-höft” besvara dig. Min personliga åsikt är att vi järnjunkies behöver skapligt med c-vitamin varje dag..dock finns det ett MEN som är väldigt viktigt, EJ i samband med mat. Absolut inte då c-vitamin tveklöst boostar upptaget av järn ur födan. Så använd bara om det kan ske timtals emellan födointagen. Det finns många effektiva sätt att stärka upp immunförsvaret men den stora frågan är, varför är det decimerat? Järn har en oxidativ inverkan i kroppen. Säger inte speciellt mycket men enkelt uttryckt, den får oss att “rosta” inifrån, i varierad grad, därför behöver vi rejält med bl.a. antioxidanter. E-vitamin är viktig (dock inte i isolerad form utan som ett komplex med samtliga 8 e-medlemmar). Gurkmeja en höjdare. Trans-resveratrol likaså. Generellt sett, återigen, ur mitt perspektiv, så är majoriteten av de kosttillskott vi sätter i oss relativt kassa. Ofta för lågt doserade, syntetiska och hutlöst prissatta, med tveksamma “inaktiva” ämnen och sällan i symbios med viktiga naturliga komponenter..det är en djungel och få vet egentligen vad de pratar om.

   • Tack för svaret! Såg först idag svaret! Vad betyder E-vitamin med samtliga 8-e och vad är Trans- reservatrol? Tackar på förhand!

    • Att man vid övervägande att inta kosttillskott väljer de som har den mest holistiska näringsprofilen. Gällande E-vitamin så finns det en uppsjö produkter där innehållet inte är speciellt likt hur våra kroppar kommer i kontakt med E-vitamin i naturen…och detta är troligtvis mer eller mindre hälsovådligt över tid. Väljer man istället då ett E-vitamin komplex som består av olika viktiga och i naturen i symbios funna bestånsdelar, minskar man risken för bieffekter och ökar möjligheterna för kroppen att kunna använda sig av det man tillför.
     Dr. Sahelian uttrycker det såhär:
     “The benefits are often debated in the medical community. Much of the confusion is due to the fact that researchers have used and analyzed different forms and different dosages. For instance, much of the research regarding the benefit has been done with synthetic vitamin E, specifically dl-alpha tocopherol as opposed to natural alpha tocopherol. Making this even more complicated, researchers have rarely analyzed the benefit of a natural vitamin E complex that includes a mix of tocopherols and tocotrienols. Hence, when you read a study that comments on the benefits and risks of vitamin E supplementation, always look to see what form they are talking about.”
     Själv använder jag f.n.en produkt som heter Toco-Sorb från märket Jarrow.

 • Hej! Har ej fått diagnos ännu men nu äntligen remiss till hematolog. Haft ont i kroppen i många år och trött.. Ingen sex lust.. Magproblem och hjärtklappning samt sus i öron. Alla har sagt att jag mått bra men haft högt Ferratin halt länge. Alltid normala järnvärde. I dag är Ferratin halt på 500 och normalt järnvärde. Låter det som hemokromatos?

  • Hej! Be din hematolog köra ett DNA-test på dig (HFE-genen).
   Då hemokromatos, i synnerhet över tid, kan indikeras utifrån en rad “vanliga symtom” är inte tillståndet något som speciellt lätt går att fastställa endast utifrån symtombilden – men absolut, det du beskriver talar ju inte emot diagnosen i alla fall. Ditt ferritin är dock inte speciellt högt, bara något förhöjt. Jag är övertygad om att din hematolog kan fastställa, utöver järn- och ferritinvärdena, också den viktiga TIBC med vilken man sen, tillsammans med järnhalten, kan räkna ut transferrin-mättnaden. Mer info här: https://labtestsonline.org/understanding/conditions/hemochrom/start/2
   Hör gärna av dig när du har fått svar från din läkare. Lycka till! 🙂

    • Kortfattad, icke-medicinskt sprungen feedback:
     Hemokromatos (HKT) fastslås säkrast via gentest. Bortser vi från denna high-tech-nymodighet så föreligger ditt ferritin på 500 ligga inom räckhåll för HKT om än i absolut klenaste laget (beroende på en rad faktorer så som din ålder, kost etc). Din TF-mättnad är precis under riktvärdet 0.45 som ses som vad man åtminstone behöver ligga på för att misstänka HKT. I mina privatpersons-öron, med tanke på dina övriga symtom, kan hemokromatos i dagsläget inte räknas bort, men det finns också en rad andra tänkbara obalanser/diagnoser som du istället kan vara innehavare av. Vad säger din läkare? Kom ihåg att det också primärt är denne du skall vända dig till gällande din hälsa…samtidigt vill jag uppmana alla att själva läsa på och ta in. Ju tidigare du kan sätta fingret på vad det rör sig om, desto enklare är det att faktiskt “skruva tillbaka klockan” och återfå allt eller mycket av den livskvalité som nu är dig berövad. Lycka till!

 • Har läst din blogg sen början av juli och efter månader av utredningar så har jag äntligen fått min diagnos. För min del gick de bet på HFE-genen så efter ultraljud och till slut en leverbiopsi så kunde de fastslå att jag hade järninlagring i levern. Negativt svar på genanalysen behöver inte betyda att man inte har hemokromatos, då det finns en litet antal, 3-5% av patienterna som inte har gendefekterna. Jag har lusläst allt jag lyckats hitta på nätet och speciellt vetenskapliga rapporter för där asiater ingår i urvalet av patienter som har järninlagring. Min teori är att vi asiater inte har de mutationer på HFE-genen som de med keltiska anfädrar har, utan vi har en annan defekt på samma gen som stör järnupptaget.

  Jag är inne på min andra tappning, och känner inte av så mycket så länge. Jag ska göra en till och därefter vänta två veckor och lämna ett blodprov. Förhoppningsvis så hittar de en terapiplan där målet är att reducera järndepåerna ned till mellan 50 och 100 mikrogram/l.

  Till Anna:
  Jag vill först berätta att jag inte har en medicinskt bakgrund, är en lekman bara.
  Om genanalysen inte lyckas hitta en mutation på HFE-genen så blir det den långa vägen i vårdkedjan. Läkaren måste utesluta andra orsaker till den höga järndepån. Eftersom jag gissar att du är kvinna så har du en naturlig väg att tappa blod månatligen, därför kommer du inte upp i samma höga koncentration som vi killar får, även vid homozygota och heterozygota fall vid samma ålder. Det blir en felsökningsmetod där när allt annat är uteslutet så får man diagnosen hemokromatos. Fettlever (både alkohol och icke alkoholinducerad) kan också vara en orsak till att du har höga järndepåer, men har för övrigt normal tranferrinmättnad.

  • Hej Asiaten.
   Skönt att du har kommit fram till en diagnos! Min typ, som råkar vara den mest förekommande, kallas HFE-hemokromatos, men precis som du påpekar – det finns fler! Faktum är att i skrivande stund så har forskarna identifierat minst 4 st mutationer som orsakar icke HFE-hemokromatos. Om man därmed kan stryka den äldre samlingsdiagnosen “Iron Overload” eller inte är oklart, men troligtvis går det inte att göra detta då det finns fler orsaker till varför järn inlagras utöver HFE/NON-HFE. Intressanta studier för dig att ta del av: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19342478 och https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4611190/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *