Vad mer kan göras vid hemokromatos?

Vårdens primära utbud för reduktion av organlagrat järn är blodtappning. Därtill erbjuds i specialfall järnutdrivande läkemedel (bieffekter på köpet), både i oral- och intravenös form.

Ja gott folk, det var allt de hade att erbjuda!
The End.

Men finns det då inget man som privatperson kan göra för att förbättra sitt tillstånd och på sikt kanske helt eller i alla fall till stor del slippa underhållsbehandlingarna? Nej, säger i princip ALLA. Kanske, menar jag.

Hur kan jag då uttrycka något sådant rebelliskt och ovetenskapligt? Har C282Y fått greppet om dig, då är det inget du kan göra! – Påstås det.
Jag håller delvis med, den speedade inlagringen av järn lär vi med tillståndet knappast helt kunna bli kvitt, men mycket intressant forskning på en rad spännande molekyler ger hopp om att inte enbart kunna reparera skador som järnet åsamkat utan också i alla fall till viss del kunna normalisera dysfunktionaliteten hos en mycket viktig faktor i sammanhanget – hepcidin (genom att oralt b.la. möjliggöra förbättrad BMP/SMAD-signalering).

Jag kommer löpande uppdatera sajten med information om de rön jag springer på som verkar intressanta för alla oss med hemokromatos. Håll utkik!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *