Hemokromatos & Restless Legs Syndrome (RLS)

Jag har tidigare här på bloggen rapporterat om mina RLS-tendenser. Det finns kliniska bevis på att behandling med järn till viss del hjälper.

Studien Hemochromatosis and iron therapy of Restless Legs Syndrome (http://www.sleep-journal.com/article/S1389-9457(01)00081-8/abstract)
innehåller följande intressanta stycke:

We evaluated and treated a 46-year-old man with RLS who was diagnosed as having hemochromatosis after he developed new symptoms associated with taking iron therapy for RLS. He had transferrin saturation 88%, serum ferritin 658 ng/ml, and C282Y homozygosity. Therapeutic phlebotomy of one unit of blood (450–500 ml) weekly (total 24 units) relieved his non-RLS symptoms, caused RLS symptoms to occur more frequently, and was associated with transient fatigue and mild dependent edema.

Åderlåtningen normaliserade gradvis hans transferrin och ferritin men fick istället RLS-besvären att uppstå oftare. Rent spekulativt beror det kanske på att han under sin blodtappande period betydligt snabbare förlorade järn än ferritin och därför utvecklade RLS-stimulerande järnbrist.

Jag var med om ett liknande öde när jag tappades som allra mest. Plötsligt krashade jag (sova, sova och sova!) och då låg mitt järnvärde på 3…och inte ens RLS kunde få mig ur mitt björnide…men nu när järnet åter börjar ackumuleras får vi då se om den senaste tidens RLS-känningar börjar avta…men jag är rätt säker på att jag även tidigare hade RLS trots att mitt järn och ferritin var rejält tilltagna. Hmm..smått förvirrad! Fr be om att återkomma i frågan 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *