I riskzonen? Handlingsplan här!

drabbad

Hört talas om någon släkting med Jämtlandssjukan? Bronsdiabetes? Celtic Curse? Verkar hemokromatos-bieffekterna stämma in på dig? Om svaret är Ja, så behöver du bestämma om du vill låta din vårdcentralen utreda dig eller om du själv vill betala provtagning hos en privat aktör. Oavsett vägval är följande mätvärden av stor vikt:

– S-Fe
– TIBC
– Transferrinmättnad (s-Fe/TIBC x 100)
– S-ferritin (OBS! inte samma mätvärde som S-Fe)
– Genanalys av HFE-genen
– Faste B-Glc / ALAT, ALP  / CRP
– Leverbiopsi (vid behov)

Personligen så fann jag mina avvikande värden genom att själv finansiera provtagning och gick därefter med dessa till min vårdcentral där läkaren utan vidare gick på min linje (hemokromatos).

Jag visste inte först vad jag letade efter men kände att något var fel…och så rätt jag hade. Jag valde en privat aktör för att spara tid – vilket jag också gjorde..tills..

Tyvärr blev det sirap i maskineriet när vårdcentral, sjukhus och ny lagstiftning skulle klaffa..i över 2 månader fick jag vänta på att få tappa blod, och då låg jag inte direkt på latsidan i min strävan. Nog om mig…men anekdoten fungerar som ett bevis för att man själv måste ligga på och ringa, maila, besöka fysiskt och repeat…du är själv ansvarig för din egen hälsa och du ska inte ta för givet att någon annan bryr sig.

När ditt blod väl blivit analyserat och det konstaterats att du har, säger vi, tydliga indikationer på överdriven lagring av järn i kroppen, så är det dags för vidare utredning av ditt sjukhus..och då behöver du i de flesta fall en remiss från din vårdcentral..

Låt nu inte din resa mot bättre hälsa och ökad livskvalité vänta på sig, ta tag i situationen NU genom att agera – Lycka till!
PS: Dina familjemedlemmar skall definitivt kolla upp sig om du får diagnosen!