Konsten att blockera järn

Järnet i vår kost delas upp i hem- och icke-hemjärn (porfyrinbundet respektive avjoniserat järn). Det är allmänt accepterat att hemjärnet är det som besitter högst s.k. biotillgänglighet och alltså den form av järn vi människor tar upp allra bäst då transporten över cellmembranen ut i blodet inte behöver “reduceras” så som icke-hemjärnet måste.
Hemjärn är ett utsökt exempel på att näring från animaliska källor, allt som oftast, är för människan mest optimal.

Ja du läste rätt. Ve och fasa. Jag slog precis ett slag för födointag av djurvävnad. Och organ. OMG! Men varför? Jo för att det är min högst personliga, icke-medicinska åsikt att det är en sådan kost-strategi som håller mig själv och mina nära och kära längre ifrån ohälsa och sjukdomsmisär än något annat..och vad kan vara viktigare?

Självklart måste djurhållningen vara outstanding. Givetvis skall vi prioritera vår natur, men först vår inre natur och den mår bäst av ekologiska animalier! “Meeeen jag såg en dokumentär på Youtube om att isarna smälter för att kossorna pruttar?” och “Greta säger att…”. Jo visst. Jag är glad att vi lever i ett samhälle där alla tänkbara tokigheter får uttryckas. Det är fantastiskt…men det betyder inte att vederbörande automatiskt har rätt. Nå väl. Nog om detta 😉

En oväntad twist is coming up! Då vissa av oss har en aktiv gensjukdom (hemokromatos) som pga strul med hepcidinet tar upp mer järn ur födan än vad vi behöver (vilket är farligt på sikt), kan vi faktiskt snegla in i det icke-animaliska träsket och få hjälp med reduktionen av järnupptaget från en rad “gröna molekyler” som stör upptaget..alltså inget en “normal” människa stärks av, men däremot något som järnmutanter som oss kan dra nytta av.

Vilka kan man då testa?! Innan jag förkunnar en liten lista över tänkbara kandidater (inte på något sätt komplett), vill jag belysa det faktum att denna typen av hämmande strategi beträffande järnupptag per automatik inte enbart är av godo. Vi kan se att flertalet molekyler inhiberar upptaget av båda järnformerna, men frågan att ställa sig är “till vilket pris då?”. Vad jag menar med detta är att en hel del icke-animalisk föda som vi tror är nyttig, är i själva verkat inflammatorisk och irriterande. Varför? Jo för att i princip allt som inte har ben att springa iväg med, när en hungrig skäggig grottmänniska dundrar fram i skogen med spjutet i högsta hugg, utvecklar istället olika molekylära skydd, för att renderas giftiga. Mycket av det “gröna” vi sätter i oss idag som vi tror är nyttigt, är i själva verkat näringsfattigt och dessutom laddat med “ät-mig-på-egen-risk” molekyler. Alla de molekyler som blockerar järnupptag är ett exempel på detta och vad jag försöker säga är att även om de kan hjälpa oss järnmutanter att blockera järnupptag, så kan de potentiellt sätt ställa till med annan metabol oreda som vi ännu inte vet speciellt mycket om (te.x. blockera upptag av andra näringsämnen, störa enzymerna osv)..så buyer beware!

OBS! Om C-vitamin intas, gör detta separat med flera timmars matfritt fönster, både innan och efter. Annars riskeras upptaget av järn att öka och den hämmande effekten hos nedanstående molekyler att minska:

– Kalcium
– ECGC från grönt te
– Druvkärneextrakt (GSE)
– Genistein

Det finns mängder av fler molekyler som kan tänkas hämma upptaget av järn (tänk fenoler, fytiner, tanniner, oxalater etc) men olika studier kommer fram till olika slutsatser. Vissa påvisar att hemjärn inte alls inhiberas av dessa, medan några få, som den länkad i detta inlägg, understryker att också hemjärn inhiberas. På sista raden är alltid “dos” avgörande, både för effekt men också bieffekt! Vilken produkt man skall välja och i vilken mängd blir alltså den svåra nöten att knäcka..jag lämnar er denna gång med följande saxning ur refererad studie:

“However, there is limited information on the effect of bioactive polyphenols on heme iron absorption. Our previous study found that 46 mg/L both (−)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG) and grape seed extract (GSE) almost completely blocked heme iron absorption..”

Källa: Bioactive Dietary Polyphenols Inhibit Heme Iron Absorption

3 Kommentarer

 • Hej igen, tror som du att det kluriga är att hitta rätt dos, man får nog pröva sig fram. Att börja med en låg dos är nog vettigt och sen mäta ferritin (själv mäter jag 1 gång i månaden). Dock så antar jag att man även blir av med nyttigheter när man tappar blod så det verkar lite som att välja mellan pest eller kolera 😉

  Quercetin är ett annat ämne som verkar väldigt kraftfullt, läs mer här https://www.lifeextension.com/magazine/2012/3/Excess-Iron-Brain-Degeneration/Page-01

  • Blodtappande kan nog ha verka både föryngrande och detoxande till viss del, men som alltid i lagom mängd. Att tappa en påse blod i veckan blev till slut för intensivt för mig och det var nog så här i efterhand en dum idé att gå så hårt fram.

   Life Extension har en bred produktkatalog, när man har tagit sig igenom den så förstår man inte längre hur ohälsa ens kan existera 😉
   Quercetin och rutin har jag experimenterat med och dessa ingår i fenol-familjen varför de definitivt kan hjälpa till viss del, men blockar de mer än bara icke-hemjärn? Högst troligt.

   Följande studie på temat Quercetin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29594477 ser intressant och lovande ut när man läser abstraktet. Inhibering av icke-hemjärn och ökad produktion av hepcidin. Wow. Låter som en home run och det kanske det är, men studien är gjord på råttor. Alltid dessa råttor! Man behöver inte googla speciellt länge för att förstå att det föreligger signifikanta interna skillnader mellan människor och råttor. Säkert så var de heller inte hemo-råttor! Därtill vet vi inget om dosering, vi kan heller inte administrera quercetin än som kosttillskott m.m. Jag nämner inte detta för att klanka på ditt Quercetin-fynd, för återigen, det är definitivt intressanta att läsa på mer om, men jag blir frustrerad att vi inte vet mer och att initiativen att försöka hitta en nutritionsbaserad hemo-livsstil mest består av okvalificerade gissningar av glada amatörer som oss själva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *