Long time, no see

Fler och fler drabbade får upp ögonen för bloggen, kul! Samtidigt har jag mindre tid än någonsin att skriva här och besvara de frågor som mailas in – men fortsätt för all del ställa frågor (jag ska bättra mig)!
Det fina i kråksången är dock att jag gör rejäla framsteg på kunskapsfronten och har ökat min förståelse för sjukdomens komplexitet något enormt bara i år. Jag har faktiskt väldigt mycket att dela med mig av, däremot är själva processen att få till begripliga inlägg i bloggformat nästan svårare än att lusläsa engelskt forskningsmaterial. Hur som haver, mitt mål under resten av året är att i alla fall få till 5 st nya matnyttiga inlägg och under 2019 års början publicera ett enkelt forum med stort fokus på hemokromatos, varifrån diskussionerna kan ta fart! 🙂

Vad jag med stor övertygelse kan fastslå redan nu är att det med hjälp av specifika molekyler går att hämma upptaget av, det för oss “farliga”, hem-järnet (det som återfinns i animalisk vävnad). Inte nog med att bieffekterna är minimala, intag av dessa molekyler har i regel en positiv effekt på kroppen utöver det reducerade upptaget av järn. Mer om detta senare.

Ytterligare en positiv nyhet är att den skada som skett historiskt i våra kroppar pga genmutationerna, samt den ökade belastning våra kroppars aktiva överinlagring medför, till stor del i de flesta fall går att “reparera”. Givetvis är sjukdomsförloppets omfattning och patientens ålder av signifikant betydelse, men lyckligtvis finns det gott om strategier att implementera som fungerar! På återhörande.

En kommentar nedan:

  • Hej,

    Jag har börjat lusläsa bloggen då jag nyligen blev diagnostiserad med heriditär-hemokromatos. Jag väntar nu på att få göra min första “tappning”, i början av nästa år. Mina ferritinvärden är relativt låga(~700) och det var en ren slump detta upptäcktes.

    Lev gott, och må bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *