Mediciner på g: Chelating Polymers

Jag har den senaste tiden noterat stabil p-järn nivå samtidigt som ferritinet inte stuckit iväg alls lika snabbt som innan. Samtliga övriga blodvärden förbättras också (om än långsammare). Varför? Genom att applicera en animaliskt fokuserad diet, samt att genom noga utvalda kosttillskott reducera upptaget av järn ur födan.

Trots denna smått “unheard of” framgångssaga är jag likväl nyfiken på vad framtidens mediciner kan ha att erbjuda oss med HH (Ärftlig Hemokromatos), och en kommande terapiform som rätt nyligen upptäckts på min radar är s.k. kelaterande polymerer. Istället för att jag och min icke-akademiska hjärna försöker förklara tanken bakom, så föreslår jag att ni själva läser igenom studien här: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32954629/

När kan detta komma ut? En amatörmässig gissning hamnar på 3-5 år lite beroende på hur närliggande denna teknologi är redan existerande experiment därute. Finns ju några kandidater på g..

Hur som helst, spännande läsning och helt klart hoppfullt…sen vill jag ju framförallt se en lösning på vårt låga hepcidin..för kan vi få ökat dess förekomst i blodet är troligtvis nyttan ännu större då lågt hepcidin tros kunna hänga ihop med te.x. alfa-1 antitrypsinbrist.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *