Oväntat “dåligt” upptag

Vid en punkt i slutet av sommaren konstaterades att mitt ferritin låg på 54. Ingen tömning av blod gjordes då. Efter diskussion och enklare överslagsmatematik baserad på min korta men lik väl dokumenterade upptagningshastighet, kom jag och min läkare fram till att jag rimligtvis bör inkomma för tömning 3-4 månader senare.
Sagt och gjort, för några veckor sedan satt jag därför och blödde full en halvlitare på rekordsnabb tid. Tappningen föregicks utav blodprovstagning som några dagar senare visade att jag inte hade ökat mitt ferritin i den takt vi trodde, faktum är att jag vid tidpunkten för flebotomin låg på ca 50..vilket då inte enbart innebär en tydlig bromsning utav järnupptaget utan t.o.m. en viss
reduktion. Tämligen unheard of?
Skapligt märkligt som sagt, men om vi bortser ifrån att mätfel kan föreligga, vilket är ganska osannolikt, så kan förklaringen delvis kanske ligga i att jag i slutet av sommaren ökade min träningsfrekvens rejält (vilket driver ut mer järn). Därtill hade jag vid tidpunkten redan etablerat en seriös anti-järn strategi med bl.a. noga utvalda kosttillskott för inhibering av alla former av järn samt nutritionsstöd åt vitala vävnader i kroppen. Mer om detta senare 🙂

3 Kommentarer

  • Hej, intressant blog! Har själv fått diagnos rätt nyligen och har gjort 5 tappningar hittills.
    Undrar om du möjligtvis hört talas om bakterien vibrius vulnificus (har jag för mig att den heter)? finns framförallt i råa skaldjur som ostron men kan även finnas i annan rå havsmat (sushi?) Skall tydligen kunna vara dödlig för oss med hemokromatos?
    Den dietist och läkare jag träffat kände inte till detta som dock finns att läsa på flera amerikanska sidor. Enligt vissa kan man även bli smittad genom att bada i infekterat havsvatten om man har ett sår😳? Lite förvirrande att inte veta vad som gäller..!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *