PPI & ferritin -Tänk inte ens tanken..

S.k. protonpumpshämmare (PPI) är fortfarande en kassakossa för den ondskefulla falangen av den farmaceutiska branschen, trots att risker för högst reella framtida långtidseffekter inte längre kan skyfflas under mattan, i alla fall inte om man ska tro Chris Kesser (M.S., L.Ac).

Wikipedia bevisar ännu en gång att fakta och oberoende inte är deras starka sida då det hävdas att de påstådda bieffekterna av långtidsbruk (så som reducerat upptag av järn, kalcium och vitamin B12) är “omdiskuterade“, dvs att det inte råder någon som helst konsensus gällande eventuella bieffekter och att sådana spekulationers koppling till verkligheten ifrågasätts.

Fine…vi leker med tanken att det bara är konspiratoriska foliehatsterapeuter utan fina titlar och vita rockar som slänger sig med sådant BS för att kunna lura på intet ont anande människor svindyra ekologiska löv-tinkturer och flytande DNA-extrakt av sibiriska tallkottar..

Spännande då att följande studie konkluderar det som sedan åratal är allmänt känt bland hematologer, nämligen att PPIs, genom ospecificerad manöver, märkbart reducerar behovet av att tappa blod hos personer med hemokromatos då ferritin-halten inte alls ökar lika snabbt hos personer som tar protonpumpshämmare.

Hmm..nu ska vi tänka lite. Hämmar upptag av bl.a. järn. Färre åderlåtningar. Hmm..verkar minsann som om de där foliehattarna har en poäng!

Oaktat läkemedlets effekt på upptaget av järn är min högst personliga, icke-medicinska och helt akademiskt befriade bedömning att jag hellre tappar blod än utsätter min kropp för en protonpumphämmare och alla de otrevliga bieffekter som näringsbrister övertid tveklöst leder till.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *